Uppskattad föreläsning av Umeås egen speldrottning
Frida Johansson berättade om sin väg från lektioner på fiol som 9-åring via musikklasser och sångkvartetten Kraja. Kraja har en internationell publik, och åker till Japan i december där de är mycket populära. Frida komponerar även spelmusik, musik till radio och teater. Dessutom har hon egen studio där hon spelar in andra musiker. Genom hela hennes berättelse förstår man att folkmusiken har gett henne ett viktigt verktyg att använda i sina kompositioner, men hennes musik är också genreöverskridande. De akustiska instrumenten används genomgripande och har gjort att hon är en mycket populär musikskapare inte minst internationellt.
Fridas föreläsning är den femte i serien om folkmusik och världsmusik, den sjätte och sista är tisdag den 3 december med jojkaren och renskötaren Jörgen Stenberg.
Frida Johansson
Höstens föreläsningar och studiecirklar är i full gång!
En av höstens nya föreläsningserier med folk-och världsmusik hade sin andra träff igår, 8 oktober med musikern och musikvetaren Daniel Pettersson. Daniel berättade initierat om hur musiken och instrumenten influerats från i stort sett hela världen genom alla tider. Han spelade exempel på äldre musik med sina flöjter och på bilden sin stråkharpa modell 1700-tal . Den intresserade publiken ställde många frågor och Daniel avtackades med en varm applåd.
Höstens program är här!
Här kommer det fullmatade programmet för UMSE och hösten 2024. Klicka på DENNA LÄNK så kan du se hela katalogen . (Obs!) anmälan till kurserna kan ske först 4 september kl 09:00
Omslagsbild: Frida Johansson, kompositör och musiker, föreläser om folkmusik 19 november.
Foto: LisaLove Bäckman
UMSE´s styrelse tar sommaruppehåll!
Men först arbetas höstens utbud fram, och det utlovas flera trevliga överraskningar. Nya katalogen kommer ut efter 12 augusti, och den 4 september kan du börja anmäla dig till nya aktiviteter.
Vi tackar för i vår, önskar fin sommar och hoppas på återseende i augusti!
Årsmöte kryddat med Elvis Presley
Det snurrar på bra för Umeå Senioruniversitet. Drygt 60-talet medlemmar hade mött upp i Pettersson-Bergersalen på Folkets Hus när det 40:e verksamhetsåret skulle läggas till handlingarna.
25 studiecirklar, 17 föreläsningsserier, 11 fascinerande fredagsföreläsningar med det intressanta samtalet med Skiddrottningen Toini Lempi Rönnlund och barnbarnet Elina Rönnlund som en av höjdpunkterna. En temaresa till Sara kulturhus i Skellefteå liksom en företagsbesök på Komatsu Forest nya lokaler på Klockarbäckens växande industriområde har också lockat delar av de drygt 670 medlemmarna att ta del av det breda studieutbudet. Det har som vanligt spänt över ett brett område från språkcirklar, film, litteratur, musik och teater till populära fågel- och svampkurser liksom föreläsningsserier om arkeologi, arkitektur, jazz och idéhistoria med mera.
40:e verksamhetsåret
Ordföranden Peder Alex inledde med att berätta om året som gått, det 40:e i ordningen, för att sedan överlämna ordförandeklubban till Gunnar Lindberg, som på sitt humoristiska sätt guidade åhörarna genom årsmötesagendan.
Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och styrelsemedlemmen Margareta Ling avtackades för sina år i styrelsen. Årsmötet övergick sedan i en stillsam rock-koncert med Nordmalingsprofilen Ingemar Sandström, som i i ungdomens dagar turnerade på dansbanor i Norra Sverige som medlem i dansorkestern Ollerix.
Naturligtvis blir ett årsmöte avsevärt hetare om det kryddas med den fantastiska historien om Elvis Presley, som ju dessutom slog igenom i samband med de flesta av UMSE-medlemmarnas ungdom. Ingemar Sandström, för dagen som enmansorkester, presenterade en rad av Elvis monsterhits under rubriken ”Elvis i mitt hjärta”. Don´t be cruel, Have I told you lately (that I love you), Teddy Bear, It´s now or never (O sole mio I original) och avslutningsvis In the Ghetto då hela Årsmötet reste sig upp i bänkarna och på bästa Rockkonsertvis rockade loss till tongångarna.
Text och foto: Jan Johansson.
Bildtext: Nordmalingsprofilen Ingemar Sandström rockar loss med Elvis Presleys historia och legendariska hits.
Nu är vårens föreläsningsserier i gång!
I en färgsprakande folkdräkt från Lettland inledde Elisabeth Holm UMSE:s föreläsningsserie om Musik och politik i våra baltiska grannländer. Elisabeth, som har haft ett utbyte med gymnasiekörer i Lettland i decennier, gav först ett axplock av framstående musiker och kompositörer i den tre länderna med kortare smakprov. Särskilt intryck gjorde det suggestiva körstycket Järnets förbannelse av Velio Tormis.
Deltagarna blev berörda när Elisabeth berättade om sina personliga erfarenheter av den starka körtraditionen, sångarfesterna med upp til 300000 deltagare och det som kom att kallas Den sjungande revolutionen.
Föreläsningsserien fortsätter med Mats Olofsson och Péteris Timofejevs som föreläsare.
Vårens program är här!
Här kommer det fullmatade programmet för UMSE och våren 2024. Klicka på denna länk så kan du se hela katalogen . (Obs!) anmälan till kurserna kan ske först 24 januari kl 09:00
Tack för i höst och God ny UMSE-vår!
Vårens program är synligt på www.umse.nu fr o m 15 januari, men (Obs!) anmälan till kurserna kan ske först 24 januari kl 09:00.
I det stora hela fortsätter vi med de studiecirklar vi brukar ge. Fundera på om det inte skulle vara intressant att delta i två studiecirklar som vi introducerade i höstas – Foto och Aktiekunskap.
Vi ger självfallet även en rad nya föreläsningsserier. Konsten i Italien – Måleri och skulptur – Fantastico låter väl intressant? Eller en föreläsningsserie som ger olika perspektiv på vad hållbarhet kan vara. Vi besöker också i tanken de baltiska staterna och dess historia ur olika perspektiv.
För ni som är intresserade av ”hård” vetenskap ger föreläsningsserien på Curiosum en dagsaktuell bild av vilka forskningssatsningar som i dagsläget görs och de som planeras den närmaste framtiden. En föreläsning ger en översikt över spännande nationell forskning – för Umeå universitets del deltar de fyra fakulteternas forskningsansvariga. Alla föreläsningar ges på Curiosum.
Senare i vår står en dagstur med buss till vår södra grannstad Örnsköldsvik på programmet. Strålande väder anbefalles!
Välkommen till en vår med ett varierat utbud för alla smaker.
Vi Lär, Umgås och Trivs!
Vad finns att uppleva i Ume Älvdal?
Fredagsföreläsningen 10 november samlade ett 50-tal nyfikna deltatagare. Christer Paulsson, välkänd Umeåprofil både från universitetsvärlden och kommunen berättade om vad som finns att uppleva i Umeå älvdal av historiska platser, konst, rastplatser och mycket annat. Bland mycket annat fick vi veta vad som är Västerbottens landskapsfågel, den blå kärrhöken, vilket inte många visste. Mycket uppskattad guidning i hemtrakterna, och Christer belönades med en varm applåd och en honungsburk.
Innan föreläsningen mumsade Christer och Umses egen Elisabeth Rydh på äpplen.
VECKANS FREDAGSFÖRELÄSNING 27/10 ÄR INSTÄLLD OCH FRAMFLYTTAD TILL 2/2 VÅRTERMINEN 2024.
Ibland blir allt inte som vi tänkt oss. John har fått ett viktigt uppdrag, som han måste lösa. Därför flyttar vi fram hans föreläsning till 2 februari nästa termin. De 35 som bokat in sig får givetvis tillbaka anmälningssumman 50 kr om de inte kan närvara då. Bokningen står kvar tills en ändring sker.
Styrelsen, UMSE
Höstens första fredagsföreläsning!
Industridesign i världsklass
Umeå Senioruniversitet, inledde höstterminens fredagsföreläsningar med en riktig framgångssaga. En fullsatt aula på Folkuniversitetet fick höra Thomas Degn, lektor och ansvarig för utbildningsprogrammet Advanced Product Design på Designhögskolan i Umeå, berätta om skolans framgångsrika utbildningsmetod.
En av de högst rankade
Tillsammans med sina studenter ligger han bakom de flesta av de prestigefulla priser som skolan vunnit och som gjort den till en av de högst rankade designutbildningarna i världen. De åtta senaste åren har skolan rankats som etta i världen enligt högt ansedda Reddot Design Award. Thomas visade två uppmärksammade projekt och berättade om hur den kreativa processen går till, som gjort Designhögskolan till en lysande stjärna på Industridesignhimlen.
Partners från hela världen
Ett 30-tal nationaliteter är representerade på skolan, vilket skapar en unik blandning av kreativ energi och berikning kulturer emellan. Inom alla program och kurser samarbetar Designhögskolan med externa partners från hela världen som exempelvis Volvo, Spotify, Audi, Google, Microsoft och Philips Healthcare med flera. Mer än 90 procent av studenterna får anställning som professionella designers kort efter examen.
Thomas Degn, foto Jan Johansson
Höstens program
UMSES FULLMATADE HÖSTPROGRAM UTE NU! Drygt 1000 medlemmar har fått har fått höstterminens program i brevlådan. Du kan läsa programmet här om du klickar på denna länk: Höstprogram 2023.
Den 5 september kl 09.00 öppnar bokningen. Läs om hur du anmäler dig på fliken Program/Anmälan. Om du inte redan är medlem i Senioruniversitetet, bli medlem redan idag!
Vårterminfinal i Skellefteå 26 maj
Är gräset grönare hos grannen? Ja, i alla fall visionerna. Det var en väldigt nöjd grupp med 50-talet medlemmar från Umeå Senioruniversitet, som avlutade vårterminen med att ta en titt på Skellefteås nya sevärdheter och få en information om stadens framtidsvisioner med den gröna omställningen och storsatsningen Northvolts batterifabrik.
Ett stärkande fikastopp med kaffe och bulle utanför OKQ8 i Lövånger fick inleda det fullmatade programmet. Väl framme i Skellefteå landade gruppen i den designade trätrappan i Sara Kulturhus. Där informerade Roland Eriksson, kommunens ansvarige för Technical Visits, om stadens framtid. En stadsrundtur med buss, guidad av Åsa Lindström Öberg, avslutades i stadsparken där Zandra Nordin gav gruppen en inspirerande promenad i den prisbelönta parken, som kraftfullt förstärker stadens koppling till den genom tiderna viktiga Skellefteälven.
Efter en stärkande lunchbuffé på Nya Arken gav Mia Sundbom en inspirerande visning av Sara Kulturhus – resans egentliga huvudmål. Glädjen över stadens nya symbol lyste ur Mia i hennes presentation. Dagen avslutades med en tur runt Northvolts väldiga industriområde, där sekretessen fortfarande hindrar besöken innanför grindarna.
Succé för skidstjärnorna 12 maj
Dubbla OS-guldmedaljören Toini Lampi Rönnlund och barnbarnet Elina Rönnlund, guldmedaljör i junior-VM och SM-guldmedaljör denna vinter, charmade den fulltaliga publiken i Folkuniversitetets aula under vårterminens sista fredagsföreläsning. Grillade av Jan Johansson berättade de om skillnaderna mellan att tillhöra världseliten i längdåkning på skidor i dag och på 50- och 60-talet.
Med humor och värme delade paret med sig av alla sina erfarenheter. Och en sak är säker, Efter en lyckad ryggoperation i vår är Elinas mål satt – att bli bättre än farmor.
Grattis Mikael Berglund och grattis UMSE!
Författaren och Umebon, Mikael Berglund, tilldelades Sveriges Radios Romanpris 2023 för romanen ”Ovanjorden”. Motiveringen var att den är en oemotståndlig skildring av kärlek, hemlängtan och utanförskap, sedd genom myggsvärmar, surhål och ljung.
Mikael Berglund har under vårterminen varit cirkelledare för Umeå Senioruniversitets (UMSE:s) skrivarcirkel och det fortsätter han med till hösten. Vi har alltså Sveriges bäste författare, enligt radiolyssnarna, som cirkelledare för vår skrivarcirkel. Grattis UMSE!
Foto: Albert Bonniers Förlag.
Commedia dell´arte – gatans teater 28/4
Skådespelare och pjäsförfattare Hans-Ola Stenlund från Skellefteå, numera Umeåbo, trollband en nästan fullsatt aula på Folkuniversitetet i Umeå med sin berättelse om Commedia dell´arte – gatans teater.
Commedia dell’arte var en tidig form av professionell teater med ursprung från italiensk teater, som var populär i hela Europa mellan 1500- och 1700-talen. Den hette tidigare italiensk komedi och karaktäriserades av maskerade ”typer” och improviserade framträdanden baserade på skisser eller scenarier av såväl manus som improvisation.
Karaktärerna representerar vanligtvis fasta sociala typer som dåraktiga gubbar, listiga tjänare eller militära officerare fulla av falska bravader. Framträdandena skedde ofta utomhus på plattformar eller på stadens torg.
Och tiden bara rann iväg när Commedia dell´arte fick nytt liv på ett ytterst lugnt och odramatiskt men pedagogiskt sätt av rutinerade Hans-Ola Stenlund. Det var som en monolog hämtat ur ett mycket uppskattat teaterstycke.
Foto: Jan Johansson
Välbesökt årsmöte 31/3
Trygg ekonomi, omväxlande och intressant programutbud, ambitiösa och erfarna funktionärer och styrelse. Lovorden var många om Umeå Senioruniversitets verksamhet när Årsmötet för verksamhetsåret 2022 genomfördes på Umeå Folkets Hus. 100-talet medlemmar gästade mötet som kryddades med ett scenprogram om skådespelaren Jan-Olof Strandberg med titeln ”Narren på scenen – herr Strandberg. Lita aldrig på en skådespelare¨, med regissören Etienne Glaser och författaren Olle Näsman.
På bilden syns Gunnar Lindberg, ordförande på mötet, styrelsemedlemmarna Lena Eskilsson (tv), sekreterare, och Agneta Högstadius (th), som skötte tekniken.
Välkommen till ÅRSMÖTE fredag den 31 mars kl 13.30 Umeå Folkets Hus
OBS föranmälan via https://minaaktiviteter.se/umse/shop/?event=179971&info=1
Program: Årsmötesförhandlingar. Därefter bjuds
samtliga deltagare på fika.
Styrelsens verksamhetsberättelse– klicka här
DAGORDNING
1. Årsmötet öppnas
2. Val av ordförande och sekreterare för mötet
3. Val av två justerare för mötets protokoll
4. Styrelsens berättelse för det gångna verksamhetsåret. Presenteras vid mötet.
5. Revisorernas berättelse för det gångna verksamhetsåret. Presenteras vid mötet.
6. Godkännande av resultat- och balansräkning. Presenteras vid mötet.
7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
8. Val av styrelse, revisorer och valberedning a) val av ordförande, respektive vice ordförande och kassör b) val av övriga ledamöter c) val av två revisorer och en revisorssuppleant d) val av tre ledamöter till valberedning, varav en sammankallande
9. Fastställande av medlemsavgift
10. Ärenden som medlemmar väckt före eller under årsmötet
11. Övriga ärenden
12. Mötets avslutande
Underhållning efter årsmötet
”Narren på scenen – Herr Strandberg! Lita
aldrig på en skådespelare.” Scenprogram om
skådespelaren, regissören, Dramatenchefen och
facklige ledaren Jan-Olof Strandberg.
På scenen: Skådespelaren och regissören Etienne
Glaser samt författaren Olle Näsman fd Umeå
universitet.
FREDAGSFÖRELÄSNING 24 mars
AKTIER OCH FONDER I EN OROLIG VÄRLD var rubriken på vårterminens tredje fredagsföreläsning. Aktiespararnas ordförande i Umeå, Emil Strandberg, berättade om grunderna för att lyckas eller undvika misstag när du satsar på aktie- och fondsparande och hur konjunkturerna liksom politiska händelser i världen påverkar handeln. Emil belyste utvecklingen inom fem specifika områden: banker, fastigheter, industri, konsumtionsföretag och dagligvaruhandeln. 30-talet UMSE-medlemmar ville ha tips och ställde många frågor om var och när en satsning eller försäljning ska ske. Till hösten kommer Emil att leda en studiecirkel i frågan.
FREDAGSFÖRELÄSNING 10 mars
50-talet medlemmar trotsade snöovädret och lämnade VM-stafetten på skidor åt sitt öde för att lyssna till designhistorikern och fil dr i industridesign, Maria Göransdotter, i vårterminens andra fredagsföreläsning. Styrelsens Cathrina Strandberg mötte som vanligt besökarna med bubblande cider och snacks i foajén.
Maria Göransdotter arbetar på Designhögskolan i Umeå och berättade om skolans unika designprocess som bygger på användarcentrerad design. Metoden har renderat skolan en stämpel som en av världens förnämsta. Och eftersom Maria är en av landets skickligaste föreläsare bjöds UMSE:s medlemmar på en minnesrik afton med en fördjupad inblick i designprocessens kreativa värld.
Festligt, fullsatt 17/2 i Folkuniversitetets aula när UMSE drog igång vårterminens fredagsföreläsningar.
Flygkaptenen Jörgen Svedberg, ursprungligen från Kärrsjö utanför Nordmaling, numera bosatt i Taiwan, berättade om häftiga äventyr från sin 35-åriga flygkarriär. En livsresa som han sammanfattat i boken ”My way – mitt liv i hetluften världen över”.
Eftersom ett 30-tal medlemmar fanns på väntelista och inte fick plats, filmas nu föreläsningen och läggs ut på YouTube på samma sätt som under pandemin. Mer info kommer inom kort.
Öppet hus på Fika 18 januari
Succé! 80-talet UMSE-vänner trotsade det snöblandade regnruskvädret i onsdags (18.1) och mötte upp på Café Fika i Väven för en kopp kaffe med kaka och skönsvängande jazzmusik från Torgny Stigbrandt och Sune Wiklund. Dessutom presenterades UMSE:s fullmatade vårprogram. Som pricken över i:et fick Senioruniversitetet 25 nya medlemmar. Vinnaren i nya medlemmars-lotteriet promenerade hem med ett presentkort på en gratis studiecirkel och en närodlad honungsburk. Tack alla som kom!
Umeå Senioruniversitet, UMSE