Aktuellt

Höstens program

UMSES FULLMATADE HÖSTPROGRAM UTE NU! Drygt 1000 medlemmar har fått har fått höstterminens program i brevlådan. Du kan läsa programmet här om du klickar på denna länk: Höstprogram 2023.

Den 5 september kl 09.00 öppnar bokningen. Läs om hur du anmäler dig på fliken Program/Anmälan. Om du inte redan är medlem i Senioruniversitetet, bli medlem redan idag!

Vårterminfinal i Skellefteå 26 maj

Är gräset grönare hos grannen? Ja, i alla fall visionerna. Det var en väldigt nöjd grupp med 50-talet medlemmar från Umeå Senioruniversitet, som avlutade vårterminen med att ta en titt på Skellefteås nya sevärdheter och få en information om stadens framtidsvisioner med den gröna omställningen och storsatsningen Northvolts batterifabrik.

Ett stärkande fikastopp med kaffe och bulle utanför OKQ8 i Lövånger fick inleda det fullmatade programmet. Väl framme i Skellefteå landade gruppen i den designade trätrappan i Sara Kulturhus. Där informerade Roland Eriksson, kommunens ansvarige  för Technical Visits, om stadens framtid. En stadsrundtur med buss, guidad av Åsa Lindström Öberg, avslutades i stadsparken där Zandra Nordin gav gruppen en inspirerande promenad i den prisbelönta parken, som kraftfullt förstärker stadens koppling till den genom tiderna viktiga Skellefteälven.

Efter en stärkande lunchbuffé på Nya Arken gav Mia Sundbom en inspirerande visning av Sara Kulturhus – resans egentliga huvudmål. Glädjen över stadens nya symbol lyste ur Mia i hennes presentation. Dagen avslutades med en tur runt Northvolts väldiga industriområde, där sekretessen fortfarande hindrar besöken innanför grindarna.

Sara Kulturhus

Succé för skidstjärnorna 12 maj

Dubbla OS-guldmedaljören Toini Lampi Rönnlund och barnbarnet Elina Rönnlund, guldmedaljör i junior-VM och SM-guldmedaljör denna vinter, charmade den fulltaliga publiken i Folkuniversitetets aula under vårterminens sista fredagsföreläsning. Grillade av Jan Johansson berättade de om skillnaderna mellan att tillhöra världseliten i längdåkning på skidor i dag och på 50- och 60-talet.

Med humor och värme delade paret med sig av alla sina erfarenheter. Och en sak är säker, Efter en lyckad ryggoperation i vår är Elinas mål satt – att bli bättre än farmor.

Grattis Mikael Berglund och grattis UMSE!

Författaren och Umebon, Mikael Berglund, tilldelades Sveriges Radios Romanpris 2023 för romanen ”Ovanjorden”. Motiveringen var att den är en oemotståndlig skildring av kärlek, hemlängtan och utanförskap, sedd genom myggsvärmar, surhål och ljung.

Mikael Berglund har under vårterminen varit cirkelledare för  Umeå Senioruniversitets (UMSE:s) skrivarcirkel och det fortsätter han med till hösten. Vi har alltså Sveriges bäste författare, enligt radiolyssnarna, som cirkelledare  för vår skrivarcirkel. Grattis UMSE!

Foto: Albert Bonniers Förlag.

Commedia dell´arte – gatans teater 28/4

Skådespelare och pjäsförfattare Hans-Ola Stenlund från Skellefteå, numera Umeåbo, trollband en nästan fullsatt aula på Folkuniversitetet i Umeå med sin berättelse om Commedia dell´arte – gatans teater.

Commedia dell’arte var en tidig form av professionell teater med ursprung från italiensk teater, som var populär i hela Europa mellan 1500- och 1700-talen. Den hette tidigare italiensk komedi och karaktäriserades av maskerade ”typer” och improviserade framträdanden baserade på skisser eller scenarier av såväl manus som improvisation.

Karaktärerna representerar vanligtvis fasta sociala typer som dåraktiga gubbar, listiga tjänare eller militära officerare fulla av falska bravader. Framträdandena skedde ofta utomhus på plattformar eller på stadens torg.

Och tiden bara rann iväg när Commedia dell´arte fick nytt liv på ett ytterst lugnt och odramatiskt men pedagogiskt sätt av rutinerade Hans-Ola Stenlund. Det var som en monolog hämtat ur ett mycket uppskattat teaterstycke.

Foto: Jan Johansson

Välbesökt årsmöte 31/3

Trygg ekonomi, omväxlande och intressant programutbud, ambitiösa och erfarna funktionärer och styrelse. Lovorden var många om Umeå Senioruniversitets verksamhet när Årsmötet för verksamhetsåret 2022 genomfördes på Umeå Folkets Hus. 100-talet medlemmar gästade mötet som kryddades med ett scenprogram om skådespelaren Jan-Olof Strandberg med titeln ”Narren på scenen – herr Strandberg. Lita aldrig på en skådespelare¨, med regissören Etienne Glaser och författaren Olle Näsman.

På bilden syns Gunnar Lindberg, ordförande på mötet, styrelsemedlemmarna Lena Eskilsson (tv), sekreterare, och Agneta Högstadius (th), som skötte tekniken.

Välkommen till ÅRSMÖTE fredag den 31 mars kl 13.30 Umeå Folkets Hus

OBS föranmälan via https://minaaktiviteter.se/umse/shop/?event=179971&info=1

Program: Årsmötesförhandlingar. Därefter bjuds
samtliga deltagare på fika.

Styrelsens verksamhetsberättelse– klicka här

DAGORDNING

1. Årsmötet öppnas

2. Val av ordförande och sekreterare för mötet

3. Val av två justerare för mötets protokoll

4. Styrelsens berättelse för det gångna verksamhetsåret. Presenteras vid mötet.

5. Revisorernas berättelse för det gångna verksamhetsåret.   Presenteras vid mötet.

6. Godkännande av resultat- och balansräkning. Presenteras vid mötet.

7. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.

8. Val av styrelse, revisorer och valberedning a) val av ordförande, respektive vice ordförande och kassör b) val av övriga ledamöter c) val av två revisorer och en revisorssuppleant d) val av tre ledamöter till valberedning, varav en sammankallande

9. Fastställande av medlemsavgift

10. Ärenden som medlemmar väckt före eller under årsmötet

11. Övriga ärenden

12. Mötets avslutande


Underhållning efter årsmötet
”Narren på scenen – Herr Strandberg! Lita
aldrig på en skådespelare.” Scenprogram om
skådespelaren, regissören, Dramatenchefen och
facklige ledaren Jan-Olof Strandberg.
På scenen: Skådespelaren och regissören Etienne
Glaser samt författaren Olle Näsman fd Umeå
universitet.

FREDAGSFÖRELÄSNING 24 mars

AKTIER OCH FONDER I EN OROLIG VÄRLD var rubriken på vårterminens tredje fredagsföreläsning. Aktiespararnas ordförande i Umeå, Emil Strandberg, berättade om grunderna för att lyckas eller undvika misstag när du satsar på aktie- och fondsparande och hur konjunkturerna liksom politiska händelser i världen påverkar handeln. Emil belyste utvecklingen inom fem specifika områden: banker, fastigheter, industri, konsumtionsföretag och dagligvaruhandeln. 30-talet UMSE-medlemmar ville ha tips och ställde många frågor om var och när en satsning eller försäljning ska ske. Till hösten kommer Emil att leda en studiecirkel i frågan.

FREDAGSFÖRELÄSNING 10 mars

50-talet medlemmar trotsade snöovädret och lämnade VM-stafetten på skidor åt sitt öde för att lyssna till designhistorikern och fil dr i industridesign, Maria Göransdotter, i vårterminens andra fredagsföreläsning. Styrelsens Cathrina Strandberg mötte som vanligt besökarna med bubblande cider och snacks i foajén.

Maria Göransdotter arbetar på Designhögskolan i Umeå och berättade om skolans unika designprocess som bygger på användarcentrerad design. Metoden har renderat skolan en stämpel som en av världens förnämsta. Och eftersom Maria är en av landets skickligaste föreläsare bjöds UMSE:s medlemmar på en minnesrik afton med en fördjupad inblick i designprocessens kreativa värld.

Festligt, fullsatt 17/2 i Folkuniversitetets aula när UMSE drog igång vårterminens fredagsföreläsningar.

Flygkaptenen Jörgen Svedberg, ursprungligen från Kärrsjö utanför Nordmaling, numera bosatt i Taiwan, berättade om häftiga äventyr från sin 35-åriga flygkarriär. En livsresa som han sammanfattat i boken ”My way – mitt liv i hetluften världen över”.

Eftersom ett 30-tal medlemmar fanns på väntelista och inte fick plats, filmas nu föreläsningen och läggs ut på YouTube på samma sätt som under pandemin. Mer info kommer inom kort.

Öppet hus på Fika 18 januari

Succé! 80-talet UMSE-vänner trotsade det snöblandade regnruskvädret i onsdags (18.1) och mötte upp på Café Fika i Väven för en kopp kaffe med kaka och skönsvängande jazzmusik från Torgny Stigbrandt och Sune Wiklund. Dessutom presenterades UMSE:s fullmatade vårprogram. Som pricken över i:et fick Senioruniversitetet 25 nya medlemmar. Vinnaren i nya medlemmars-lotteriet promenerade hem med ett presentkort på en gratis studiecirkel och en närodlad honungsburk. Tack alla som kom!

Umeå Senioruniversitet, UMSE